Ta strona używa ciasteczek (COOKIES). Pozostając na niej, zgadzasz się na politykę Cookies
[close]
PREV
NEXT
  • Nasza siła tkwi w tradycji

  • Nasza siła tkwi w tradycji

  • Nasza siła tkwi w tradycji

Delicje z karpia

Potrzebujemy:
Karp (1.5-2 kg), 2 woreczki ryżu, sok z cytryny, 50 dag pieczarek, 400 ml śmietanki, 10 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, 4 pomidory, pęczek zielonego kopru, łyżka mąki, pieprz, sól, łyżka Vegety

Odfiletuj karpia (wg. naszych zaleceń, natnij filet w poprzek co 3-5 mm nie przecinając skóry), posól, skrop sokiem z cytryny i ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią alumi­niową i wstaw do piekarnika na 10 min (200° C).
Ugotuj ryż na sypko.
Przygotuj sos: Usmaż pokrojone pieczarki na maśle, oprósz mąką, dodaj śmietankę i przypraw do smaku Vegetą i pieprzem. Ułóż ryż w formie wysmarowanej masłem a na nim wcześniej przygotowane porcje karpia, posyp koperkiem i zalej sosem. Na koniec ułóż pomidory pokrojone w plastry i posyp tartym serem. Zapiekaj 20 min. (200°C)
Smacznego !!

Gulasz z karpia

Potrzebujemy:
1szt. karpia (1,2- 2,5 kg), 5 dag wędzonego boczku, 3łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 3 łyżki przecieru pomidorowego, średnia cebula, sok z cytryny, 2 łyżki bulionu (może być z kostki), mielona papryka, cukier, sól, makaron, żółty ser

Sprawioną rybę odfiletuj (wg naszych zaleceń), filety pokrój w kostkę (2-2,5cm). Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie lub oleju. Posiekaj cebulę, oprósz mąką i dołóż do podsmażonego boczku i razem zrumień. Dodaj bulion, przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, papryką, cukrem oraz sokiem z cytryny. Do gotującego się sosu włóż kawałki karpia i gotuj na małym ogniu ok. 15 min.
Podaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Karp doskonały z Przyborowa

Potrzebujemy:
1 szt. karpia (1,2 – 2,5 kg), 15 dag pieczarek, 3 łyżki mąki, 1/2 ltr bulionu z kostki, 3 łyżki oleju, 1/2 – szklanki śmietany, 3 łyżki masła, 2 duże cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki natki pietruszki, pieprz, sól

Odfiletuj sprawioną rybę (wg naszych zaleceń) i podziel na 4 porcje, każdą posól, oprósz pieprzem i odstaw na pół godziny. Następnie obtocz w mące i zrumień z obu stron na oleju.
Z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją rosołem.
Przygotuj sos: pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na dwóch łyżkach masła, dodać pieczarki i duś do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej zasmażkę. Mieszając zagotuj i dodaj śmietanę. Do tak przygotowanego sosu włóż usmażoną rybę i dalej duś pod przykryciem około 5 min. Na koniec Posyp natką pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami
Smacznego!

Karp z grilla

Potrzebujemy:
1 szt. karpia, sól (im większy tym lepszy), 2 łyżki ziołowej przyprawy do ryb, szklanka oleju.

Odfiletuj sprawioną rybę (wg naszych zaleceń), osuszamy ściereczką, nacinamy w poprzek co 3 – 5 mm nie przecinając skóry, posyp solą i podziel na porcje.
Przyguj zalewę: Wymieszaj dokładnie oliwę z przyprawą do ryb. Namocz porcje ryby w przygotowanej zalewie i odstaw do lodówki na 5 – 15 min.
Kawałki karpia grillujemy z każdej strony po 5 minut.
Podajemy z chlebem opieczonym na grillu lub z opiekanymi ziemniakami bądź innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Pamiętaj: Ponieważ mięso ryb jest delikatne, do grillowania użyj najlepiej aluminiowych tacek lub kratek do pieczenia ryb.

Karp z Przyborowa po Wenecku

Potrzebujemy:
1szt karpia, sok z cytryny, cebula 2 marchewki, pół selera, korzeń pietruszki, por, 25 dag makaronu (świderki), 10 dag masła, 5 dag żółtego sera, 250 ml śmietany, pieprz, sól, przyprawa do potraw, jajko, papryka konserwowa, natka pietruszki

Ugotuj makaron. Pokrój w kostkę warzywa (bez cebuli). Podsmaż je na maśle, podlej wodą i uduś na półmiękko. Karpia odfiletuj (wg naszych zaleceń) i natnij filet w poprzek co 3-5 mm nie przecinając skóry) Przygotowany filet pokrój w paski o szer. 2 -2,5cm. Osól, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem. Pokrój cebulę w krążki i podsmaż na jasnożółty kolor, dodaj rybę i usmaż. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułóż połowę makaronu, podsmażonego karpia, uduszone warzywa i przykryj resztą makaronu, zalej śmietaną rozmieszaną z jajkiem i przyprawą do potraw. Całość posyp tartym serem, udekoruj papryką i zapiekaj w piekarniku ok. 15 min. Wyjmij z piekarnika i posyp natką pietruszki.
Smacznego!

Karpiowa zapiekanka z Przyborowa

Potrzebujemy:
1 szt. karpia (1,5- 2,0kg), sok z cytryny pieprz, sól, mąka, oliwa (lub olej), 4 ziemniaki, 2 cebule, marchewka, pół selera, łyżka przyprawy do potraw, 100 ml śmietany, pół szklanki soku pomidorowego, ząbek czosnku, natka pietruszki

Odfiletuj karpia (wg naszych zaleceń) i natnij w poprzek co 3-5 mm (nie przecinając skóry) Przygotowany filet pokrój w paski o szer. 2 -2,5cm. Podziel na porcje i osuszyć ściereczką. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, obtocz w mące i obsmaż z obu stron na oleju. Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie warzywa podsmażyć kilka minut na oliwie, posyp przyprawą do potraw, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż na warzywach obsmażone porcje ryby, i zalej śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym. Posyp posiekanym ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika ok. 200ºC i zapiekaj ąż ziemniaki będą miękkie (około 20- 25 min).
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!

Chrupiące paluszki z karpia

Potrzebujemy:
1 szt. karpia (1,5- 2,0kg), 2 jajka, 0,25 dag bułki tartej, Vegeta, przyprawa ziołowa do ryb, olej do smażenia

Odfiletuj karpia (wg naszych zaleceń) i natnij w poprzek co 3-5 mm (nie przecinając skóry)
Z fileta wytnij paluszki grubości około 2 cm, posyp Vegetą i przyprawą ziołową, opanieruj. Wrzuć na rozgrzany olej i usmaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Dane Kontaktowe

POLSKIE TOWARZYSTWO RYBACKIE
ul. Winiarska 1, 60-654 Poznań

+48 61 842 51 34

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 

NEWSLETTER



Zapisz się do naszego newslettera a będziesz na bieżąco ze wszystkimi informacjami dotyczącymi Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

Login Form